Stelling: melk zit vol antibiotica

Al surfend over het internet kom je allemaal bijzonder informatie tegen over melk, vooral in relatie tot gezondheidseffecten. Op mijn blog zal ik met enige regelmaat zo’n stelling gaan bespreken. In deze blog zal ik ingaan op de stelling “melk zit vol antibiotica”.

Koeien worden als ze ziek zijn behandeld met antibiotica. De belangrijkste reden om antibiotica te geven aan melkkoeien is uierontsteking. Koeien met uierontsteking worden apart gemolken, waarbij de melk apart gehouden moet worden, om te voorkomen dat de antibiotica in de melktank en daarmee via de zuivelfabriek bij de consument komt.

Omdat de zuivelfabriek zeker wil zijn van afwezigheid van antibiotica, wordt elke individuele melklevering gecontroleerd op de aanwezigheid van antibiotica voordat de melk door de zuivelfabriek gebruikt wordt. Als er antibiotica wordt aangetroffen in geleverde melk, wordt deze melk vernietigd en krijgt de veehouder een hoge boete.
Naast de gezondheid van de consument is er voor zuivelfabrieken ook een tweede reden om heel strikt te zijn waar het gaat om antibiotica in de melk. Veel zuivelproducten worden gemaakt met behulp van bacteriën (bv. yoghurt(drink), kaas, karnemelk). Deze bacteriën groeien niet in de aanwezigheid van antibiotica. Om deze reden is de zuivelindustrie altijd al heel scherp wezen controleren op aanwezigheid van antibiotica in de melk.

Kortom, volgens mij is de stelling niet waar, en kan zelfs omgedraaid worden: “Nederlandse melk is vrij van antibiotica”

Kasper Hettinga, Maart 2018

PS. Mocht je zelf informatie tegen komen over melk waar je graag mijn reactie op zou lezen, laat het weten via de comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *