Gebakken melk

Ongeveer 2% van kinderen van 0-2 jaar heeft last van koemelkallergie. De meeste kinderen groeien hier spontaan overheen. Toch kan koemelkallergie een probleem zijn  voor deze kinderen, vanwege het belang van melk als bron van voedingsstoffen. In deze blog ga ik nader in op een nieuwe aanpak die mogelijk kan helpen kinderen sneller over hun koemelkallergie heen te laten groeien.

Eerst wat achtergrondinformatie. Melk bevat twee groepen eiwitten, de caseïnes (waarvan kaas gemaakt wordt) en de wei-eiwitten. Eiwitten hebben een driedimensionale structuur. Het immuunsysteem reageert niet op het hele eiwit, maar een deel ervan, dat epitoop genoemd wordt. De melkeiwitten kunnen allemaal een allergische reactie veroorzaken. Hierdoor is koemelkallergie een vrij complexe allergie die tussen kinderen sterk kan verschillen.

Tijdens de verwerking van koemelk in de fabriek wordt deze altijd verhit om eventuele ziekteverwekkende bacteriën te doden. Verhitting van de wei-eiwitten verandert hun driedimensionale structuur en daarmee ook de structuur van de epitopen. Als de epitopen veranderen, veroorzaak dit soms ook een andere reactie van het immuunsysteem op het eiwit (kan zowel zwakker als sterker zijn).

Behalve het reguliere verhitten van koemelk kan het ook verwerkt worden in producten die gebakken worden (bv. muffin, pizza). In onderzoek hiernaar wordt wel gesproken over “gebakken melk”. Uit onderzoeken naar deze producten blijkt dat er vaak geen allergische reactie optreedt (bij circa 75%). Behalve dat de kinderen minder sterk reageren op dergelijke producten, blijkt dat ze ook sneller over hun koemelkallergie heen groeien dan kinderen die koemelkeiwit compleet mijden.

Alhoewel er al veel kennis is opgebouwd, valt er nog veel te onderzoeken voordat er toepassingen in zicht komen. Daarom zijn het Erasmus Medisch Centrum en Wageningen Universiteit een nieuw onderzoeksproject gestart. Hierin worden de eigenschappen van melkeiwit nog meer in detail onderzocht te behoeve van fundamenteel onderzoek naar het ontstaan van immunologische reacties door het drinken van koemelk. Ook start er een klinische studie waarbij bij kinderen met koemelkallergie een nieuw product wordt getest waarmee de kinderen eerder over hun allergie heen zouden kunnen groeien. Voor meer informatie over deze studie:

https://www.erasmusmc.nl/allergologie/wetenschap-onderzoek/iAGE/

De uitkomsten van dit onderzoek kunnen in de toekomst van groot belang zijn voor allergie-patiëntjes en hun ouders, omdat op basis van deze kennis de kinderen waarschijnlijk eerder tolerant voor koemelk kunnen worden. Bovendien leveren deze studies kennis op  over de ontwikkeling van andere allergieën in kinderen.

Kasper Hettinga, Maart 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *